Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις

21-08-2017

Απευθύνομαι στους φίλους μου που αποδέχονται την πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σωτηρία της χώρας, αλλά και περιμένουν πολλά από την δικη μου πολιτική παρουσία στο Νομό Καστοριάς και την Δυτική Μακεδονία.Χθες το blog fonaklas δημοσίευσε περίπου 40 ονόματα πρώην Βουλευτών και Υπουργών της Ν.Δ μεταξύ των οποίων και το δικό μου.Ανέφερε πως πολλοί από αυτούς δεν θα επιλεγούν ως υποψήφιοι Βουλευτές στις επόμενες εκλογές.Αυτό είναι ΓΝΩΣΤΟ και ΑΛΗΘΙΝΟ.Το πρόβλημα ξεκινά γιατί ο γνωστός <λαδοπόντικος> του τοπικού blog <<ξεσβούρισε>>,ξέρασε και παραποίησε ηθελημένα στην αναπαραγωγή της<< είδησης>> με τίτλο {στον αέρα η υποψηφιότητα....και πιθανότατα κομμένος ο Ζήσης Τζηκαλάγιας...}.Απαντώ γιατί οι ανακρίβειες και ηλιθιότητες που αναπαράγονται στενοχωρούν δυστυχώς κάπιους απο τους χιλιάδες φίλους και υποστηρικτές μου.Δηλώνω λοιπόν προς ολους,τους πολλούς για να τους καθησυχάσω και τους λιγους για να τους απογοητεύσω,πως η σταθερή και συνεπής πολιτική μου πορεία ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και στη Νέα Δημοκρατία και όπως ο κ.Καραμανλήςκαι ο κ.Σαμαράς έτσι και ο πρόεδρος μας κ.Μητσοτάκης θα με τιμήσει με την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο,γιατί ακόμη έχω και μπορώ να προσφέρω πολλα στην Καστοριά ,την Δ.Μακεδονία και την Ελλάδα.-

 
 

Περί Καστοριανού καρναβαλιού

Καστοριά 08 -01-2017


Αγαπητή ΟΔΟΣ

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Δωδεκαημέρου, διάβασα στις φιλόξενες στήλες σου ένα εξαιρετικό άρθρο «περί Καστοριανής παράδοσης». Ένας αξιόλογος νέος Καστοριανός ο κ. Γιάννης Σκόρδας κατέθεσε την αγωνία του για την διαδρομή και την προοπτική του Καστοριανού Καρναβαλιού. Άλλοτε με αιχμηρό και ενίοτε με σκωπτικό τρόπο εκφράζει την αγανάκτησή του για την μετάλλαξη του Καρναβαλιού από καθαρά αστικό δρώμενο σε «Βαλκανικό πανηγύρι».

Λίγες ώρες πριν, έπεσε η αυλαία του φετινού Καρναβαλιού με την κατάληξη της παρέλασης στην πλατεία Ντολτσού, όπου παραδοσιακά ολοκληρώνεται το ξεφάντωμα του τριημέρου. Η συμμετοχή του κόσμου μικρότερη από ποτέ. Και δεν αποτελεί δικαιολογία το τσουχτερό κρύο, φυσιολογικό   φαινόμενο για την εποχή. Λίγη ώρα μετά διάβασα την μονογραφία του καταξιωμένου πανελληνίως Καστοριανού συγγραφέα κ. Δημήτρη Μάνου για τα «Λαϊκά Δρώμενα». Μια συμπυκνωμένη τοποθέτηση με βιβλιογραφικές – ιστορικές αναφορές που εντυπωσιάζει. Αποδεικνύει ο Γραμμοχωρίτης στην καταγωγή αλλά με Καστοριανή αστική κουλτούρα μεγαλωμένος πνευματικός   άνδρας, πως τα Καστοριανά Καρναβάλια αποτελούν τα Μικρά Διονύσια που είναι προεόρτιο ή απομίμηση των Μεγάλων Διονυσίων που τελούνταν αποκλειστικά στην Αρχαία Αθήνα την περίοδο των σημερινών Απόκρεων.

Μετά από τα παραπάνω και βλέποντας την εκφυλιστική πορεία που διέρχεται χρόνο με τον χρόνο το Καστοριανό Καρναβάλι, αισθάνομαι την ανάγκη να πάρω θέση και να εκθέσω τις απόψεις μου. Αυτό θεωρώ πως είναι υποχρέωση κάθε πολιτικού να μην κρύβεται, ιδιαίτερα σε θέματα πολιτισμού, πόσο μάλλον όταν υπάρχει σύγχυση που πρέπει να ξεδιαλύνει.

Καταγόμενος από το Βογατσικό αλλά μεγαλωμένος από βρέφος στην Καστοριά, έχω βιωματική σχέση με τα Καρναβάλια σε ολόκληρο τον Νομό μας. Έτσι λοιπόν βλέπουμε πως στα χωριά του Νομού μας τα Καρναβάλια γιορτάζονται στις αρχές του έτους, Πρωτοχρονιά ή και 2 του μηνός. Σε όλη την Ελλάδα Καρναβάλια έχουν τις Απόκριες (η Μεσοποταμία μάλλον μιμούμενη αυτό εδώ και 25 – 30 χρόνια συμπίπτει χρονικά). Μοναδική εξαίρεση πανελληνίως η Καστοριά που έχει τριήμερο Καρναβαλιού 6-8 Ιανουαρίου. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στα μουσικά ακούσματα κυριαρχούσε η γκάιντα παλαιότερα και στα σύγχρονα χρόνια το κλαρίνο, οι κορνέτες και τα νταούλια. Οι μουσικές ορχήστρες αποτελούνταν από ντόπιους μουσικούς, της περιοχής Βοίου, Ηπειρώτες και Αθίγγανους από την περιοχή του Κιλκίς, η μουσική των οποίων υποδεέστερη ποιοτικά, αλλά είχε προσαρμοστεί στα ακούσματα  της περιοχής. Εξ άλλου οι Αθίγγανοι τηρούν το «όπου γης και πατρίς». Μετά το 1990 όμως με το άνοιγμα των συνόρων επικράτησαν σταδιακά οι μουσικοί ήχοι των συγκροτημάτων των προερχομένων από την FYROM. Όπου υπερκαλύπτεται ο γλυκός ήχος του κλαρίνου από τον αμβλύ ήχο των υπερμεγέθων τρομπονιών. Οι Αθίγγανοι που έρχονται κάθε χρόνο από την γειτονική μας χώρα, μεροκαματιάρηδες του μόχθου είναι, άλλο αν μάλλον χωρίς την θέλησή τους ,τους χρησιμοποιούν καποιοι για να προωθήσουν τις αλυτρωτικές τους ιδέες και μην ισχυριστεί κανείς πως τα φάλτσα των συμπαθών Σκοπιανών μουσικών, όπως και των περισσοτέρων συγκροτημάτων από το «Βαλκανικό Φεστιβάλ» έχουν κάποια σχέση με την εξαίρετη μουσική του Σέρβου Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Καταλήγω συνοψίζοντας και προτείνοντας:

α) ο πολιτισμός πρέπει να ενώνει και σε αυτή τη γωνιά του τόπου μας έζησαν 550 χρόνια κάτω από τον οθωμανικό ζυγό τεσσερις  λαοί Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι και Αλβανοί. Είπα 4 με αριθμό και ολογράφως και όχι 3 ή 5 και ο νοών νοείτω. Λογικό να υπάρχει επίδραση και στη μουσική.

β) η πόλη της Καστοριάς έχει αστική κουλτούρα και μουσική παράδοση, λόγω του κοσμοπολιτισμού των κατοίκων της ανά τους αιώνες και τις επιρροές που δέχθηκε από την Δύση και την Κεντρική Ευρώπη. Διδακτικό εργαλείο γι αυτό μπορεί να αποτελέσει το καταπληκτικό CD  του Συλλόγου «Μύησις», «κίνησαν τα καράβια τα Καστοριανά».

γ) τα λίγα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν καινούργιες ορχήστρες και μουσικά συγκροτήματα στην περιοχή. Πρέπει να ενισχυθούν και αυτό γίνεται προτιμώντας τους σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

δ) να επανέρθουμε σταδιακά στον όρο Καστοριανά Καρναβάλια, χρησιμοποιώντας τον προοδευτικά περισσότερο από τον κακόηχο «ραγκουτσάρια», που δεν έχουμε και την μοναδικότητα όπως σωστά λέει ο κ. Γ. Σκόρδας. Η ορθή ετυμολογικά λέξη κατά τον κ. Δ. Μάνο ρακουτσάρια, από τα ράκη που σημαίνει αποκόμματα ζώων, άρα αιτιολόγηση της βουκολικής αμφίεσης, μπορεί να ξεχωρίζει το δικό μας Καρναβάλι από αυτό της φαλλοκρατικής αμφίεσης σε άλλες περιοχές της Ελλάδος τις απόκριες. Έτσι διασφαλίζεται και η καλύτερη προώθησή τους επικοινωνιακά, σαν ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός για το τρίπτυχο: 1. Αστική μουσική παράδοση, 2. Βουκολική προέλευση της αμφίεσης από τα Μεγάλα Διονύσια, 3.Τελεση 6-8 Ιανουαρίου.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ


Ζήσης Τζηκαλάγιας

Ιατρός – πρ. Βουλευτής Καστοριάς

   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καστοριά 3 Νοεμβρίου 2016

Η θετική πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης διακόπηκε αναίτια με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Οι ατέρμονες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που σχηματοποιήθηκαν στην ΔΕΘ του 2014, οδήγησαν «την πρώτη φορά αριστερά» στην διακυβέρνηση της χώρας.

Το θλιβερό πρώτο εξάμηνο κατέληξε σε ένα ανώφελο δημοψήφισμα με οδυνηρές συνέπειες και οκτώ μήνες μετά με την ομολογία της «αυταπάτης» οι πολίτες έδωσαν για δεύτερη φορά εντολή διακυβέρνησης στον λαοπρόβλητο ηγέτη. Ένα χρόνο και πλέον από τότε η παραδοχή της «αυταπάτης» μετατρέπεται σε ολοκληρωτική επιβεβαίωση της εξαπάτησης του Ελληνικού λαού.

Στην Καστοριά η οικονομική κατάσταση και οι δημιουργηθείσες κοινωνικές συνθήκες είναι δραματικότερες. Λιγοστεύουμε  και φτωχαίνουμε. Πρέπει να σταθούμε όμως όρθιοι. Έχουμε  υποχρέωση στην Πατρίδα και στο μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να συνθέσουμε μαζί με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις. Να εμπνεύσουμε την νέα γενιά φέρνοντάς την και στο προσκήνιο. Εγγύηση για την αναγέννηση της Ελλάδος αποτελεί η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πορεία των τελευταίων μηνών αρχίζει να ξανακτίζει βάσιμα την ελπίδα.

Από το 2007 έχω την τιμή να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Η πορεία μου μέσα από τον χρόνο και τις καταστάσεις που βιώσαμε δηλώνει  τη διαχρονική αξία ενός προσώπου που δεν έχει επαναπαυθεί, που συνεχίζει να δραστηριοποιείται ενεργά σε πολιτικό, κοινωνικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Συμμετέχω με την εμπειρία μου, με την αξία και με την ικανότητά μου, με τη θέλησή μου για προσφορά  και με την δύναμη που μου δίνει η αγάπη μου για τον τόπο και για τους συμπολίτες μου.

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές για να δώσω την δυνατότητα στους πολίτες να με κρίνουν, να επιλέξουν και να με εκλέξουν.

Ζήσης Τζηκαλάγιας

Ιατρός – πρ. Βουλευτής Καστοριάς

   
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Φώτο1
Φώτο2
Φώτο3
Φώτο4
Φώτο5

Τζηκαλαγιας Ζήσης

Facebook

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Βουλή των Ελλήνων

Βουλή TV